Lista de
Patrimonio Europeo

La residència d'estudiants

La Residència d'Estudiants

 

La Residència d'Estudiants, des de la seva creació el 1910 fins a la interrupció de la seva activitat el 1936, a causa de l'esclat de la Guerra Civil, va ser el primer centre cultural d'Espanya i una de les experiències més vives i fructíferes de creació i d'intercanvi científic i artístic de l'Europa d'entreguerres. Hi van viure o la van visitar assíduament espanyols tan universals com Juan Ramón Jiménez, Miguel de Unamuno, José Ortega y Gasset, José Moreno Villa, Eugeni d'Ors i d'altres més joves com ara Federico García Lorca, Luis Buñuel, Severo Ochoa, Salvador Dalí, Rafael Alberti o Pedro Salinas. Va ser també un centre de recepció i d'elaboració de les tendències avantguardistes que es produïen sincrònicament a diferents parts del món: Einstein, Keynes, Gropius, Marie Curie, Stravinsky, Bergson, Calder, Valéry o Max Jacob, de visita a Madrid, van dur a la Residència noves idees i reflexions de tipus científic, filosòfic i estètic.

Un component de gran importància va ser la renovació intel·lectual provocada per l'activitat cultural desenvolupada per la Residència d'Estudiants. I com a intercanvi recíproc hi va haver conferenciants i convidats estrangers van contribuir a despertar noves expectatives en els nostres joves creadors. Aquest ambient cultural va permetre difondre per diverses ciutats espanyoles -Barcelona, Múrcia, Santa Cruz de Tenerife o Màlaga- una nova sensibilitat i unes noves orientacions estètiques i socials que, amb les favorables circumstàncies polítiques dels governs liberals i el naixement dels nacionalismes a Europa, van contribuir a la formació d'una consciència regeneracionista i a la necessitat de reformes en tots els àmbits del saber. La Residència va ser un fòrum de debat i de difusió dels corrents d'avantguarda que arribaven d'Europa.

D'acord amb els seus interessos originals, l'activitat de la Residència en aquesta segona etapa, iniciada el 1986, té dues línies rectores: d'una banda, ser un lloc de memòria dedicat a l'estudi i a la recuperació del llegat històric, centrat en el període de la cultura espanyola conegut com a Edat de Plata (1868-1936); de l'altra, realitzar una tasca de creació de noves manifestacions intel·lectuals i artístiques i de prospectiva orientada cap a l'anàlisi i a la difusió de les actuals tendències nacionals i internacionals de la ciència i del pensament.

Una de les característiques de la Residència d'Estudiants, que la diferencia de la resta de les institucions culturals espanyoles, és la seva condició de lloc de trobada d'especialistes de diverses àrees del coneixement procedents d'arreu del món. A la seu conviuen investigadors, estudiosos, artistes i altres professionals, que han convertit la Residència d'Estudiants en un lloc idoni per a la investigació i la reflexió, amb l'objectiu de proporcionar sempre un ambient adequat per a les activitats creatives.



Icono de conformidad con el Nivel Doble-A de las Directrices de Accesibilidad para el Contenido Web 1.0 del W3C-WAI. Este enlace abre una ventana nueva

© Ministerio de Cultura